Hieronder een klein overzichtje van wat mensen ons zoal vragen.
We willen niet alleen sociaal betrokken zijn met de bewoners van het cohousingproject, maar ook met de hele buurt.
We willen een aantal sociale projecten op het getouw zetten, al naargelang de (lokale) noden die zich aandienen. Hierbij willen we emancipatorisch werken en samenwerken met lokale welzijnsorganisaties. We proberen binnen de woongemeenschap sociale tewerkstelling te creëren, bv. in samenwerking met de bio-boer.
We kiezen uitdrukkelijk om binnen de woongemeenschap ook “sociaal wonen” mogelijk te maken: een aantal minder draagkrachtige mensen (zowel in sociaal als financieel opzicht) kunnen in de gemeenschap wonen.
Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.
Ja, de Okelaar heeft een intern autodeelsysteem. De Okelaar beschikt zelf niet over een eigen wagen, maar enkele bewoners stellen hun auto wel ter beschikking voor gebruik door andere bewoners.
Aan de hand van enkele parameters (huidige waarde van de auto, de verzekering, het verbruik,…. enz) wordt de vergoeding per km berekend. Als je auto in het deelproject zit, kan iemand vragen om hem te gebruiken tegen de afgesproken vergoeding. Je auto kan gerust in het deelproject zitten, als je er dagelijks mee gaat werken, dan is geweten dat je auto slechts heel af en toe gebruikt kan worden.
We willen bewust leven, met respect voor ieders levensbeschouwing, respect voor elke mens, en respect voor de aarde.
In ons cohousingproject is er plaats voor allerhande activiteiten, georganiseerd of spontaan gegroeid, is er ruimte voor veel inspirerende dingen waarbij iedereen van de woongemeenschap of daarbuiten zich vrij voelt om er aan mee te doen en/of om ze zelf te organiseren.
Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.
De Okelaar is een coöperatieve vennootschap. Dit betekent dat er geen overkoepelend bedrijf of organisatie is die de hele werking coördineert. Er zijn natuurlijk wel enkele belangrijke personen die het project ‘trekken’.
- Mia Vrancken en Joost Callebaut: Mia en Joost zijn de initiatiefnemers van het project. Ook vandaag zijn ze twee sterke krachten binnen de Okelaargroep.
- Joost volgt erg goed het juridische en financiële luik van het project op.
- Mia houdt een oog op de groepsdynamiek en zorgt voor netwerking
- Maarten Martens: Maarten is onze architect. Hij was van bij de start bij het project betrokken. Hij tekent de plannen en coördineert de werken.
- Aram: Aram woont samen met Karin en hun 3 kinderen in de Okelaar. Hij werkt voor de Okelaar als werfleider en coördineert de gang van zaken op de werf.
- Christine neemt voor een groot stuk het financiële luik van het Okelaarverhaal onder haar hoede.
- De werkgroepen: heel wat werk voor de Okelaar wordt op vrijwillige basis uitgevoerd door de okelaars (vb. communicatie, teambuilding, bouwgroep …).
Er zijn 6 huurwoningen in de Okelaar, waarvan 3 sociale huurwoningen. Voor de sociale verhuur werken we samen met SVK Webra.
In de Okelaar zijn 24 units. 10 in het hoofdgebouw (het vroegere klooster) en 14 in de 2 bijgebouwen.
Eén woning is specifiek voorzien voor oudere bewoners: in deze volledig rolstoeltoegankelijke woning delen 3 bewoners een gemeenschappelijke leefruimte, maar beschikt elke bewoner wel over een eigen slaap- en badkamer.
In het C-gebouw (de vroegere lagere school) zijn ook 4 kamers te huur. Deze kunnen gehuurd worden als extra slaapkamer (bijvoorbeeld voor een tiener).
Wil je geen woning kopen, maar heb je interesse om te huren? Vraag dan of er nog een plekje vrij is in één van onze huurwoningen.
Wil je graag betrokken blijven bij de Okelaar, maar heb je geen interesse om in de Okelaar zelf te wonen? Dan heb je misschien interesse om aandeelhouder te worden (1 aandeel kost € 500). Als aandeelhouder ben je welkom om elke maand gratis te komen samen-eten, krijg je korting op de huur van het zaaltje, … Meer info kan je hier terugvinden.
Ook als je geen aandeelhouder bent, ben je welkom op activiteiten (bv. bouwdagen). Hou daarvoor de kalender in de gaten.
Ja, dat zal kunnen! We hebben 2 gastenkamers die je kan huren voor één of meerdere nachten.
“Okelaar” is een synoniem voor notelaar. Midden in de tuin staat een notenboom. We gingen op zoek naar de betekenis en lieten ons inspireren door de bloesems van dokter Bach. Dat vonden we passend.
We kozen voor “Okelaar” omdat de walnoot staat voor “een nieuw begin, verandering, flexibiliteit, onverstoorbaarheid, sensitiviteit, innerlijke vrijheid, doelen stellen” (Bach).
“Jullie zijn toch gewoon een woongemeenschap, waarom verkopen jullie dan nog aandelen?”
De Okelaar wil uitgroeien tot een bruisend gemeenschapscentrum in de dorpskern van Wolvertem, niet alleen voor haar eigen bewoners maar voor alle buren en verenigingen uit Wolvertem en omstreken.
Daartoe bouwen we een groot paviljoen met:
- een buurtwascafé
- een bio-fairtrade winkel
- een eet-/feestruimte met keuken
- een polyvalente ruimte voor vormingsinitiatieven, vergaderingen, culturele en sociale activiteiten van (lokale) verenigingen, de parochie, particulieren, bewoners, omwonenden, aandeelhouders, …
- twee gastenkamers
Als je dit mee wil helpen dragen kan je mede-eigenaar worden van het paviljoen door aandelen te kopen.
We hebben verbouwd met ecologische bouwmaterialen en op duurzame wijze.
- De buitengevels werden volledig ingepakt voor een goede thermische isolatie.
- Het hele gebouw is zo energiezuinig als mogelijk: luchtdichte wanden, optimalisering passieve zonnewinst, doorgedreven isolatie, PV-panelen, pellet-/hakhout-ketel, …
- Elke wooneenheid is compact maar wel comfortabel: de woonoppervlakte is relatief klein, maar de gemeenschappelijke ruimtes compenseren dit, met bv. gezamenlijke logeerkamers, waslokalen, bergruimte, (werk)atelier, fietsenstalling …
- Bio-ecologische bouwmaterialen zijn bv. stro, leem, hout, recuperatiematerialen. Als het bouwtechnisch niet anders hebben we wel eens beton en metaal gebruikt, maar enkel dan.
Meer hierover vind je in onze projectbeschrijving.
1 aandeel kost 500 euro en kan jaarlijks maximaal 6% dividend opbrengen.
Daarnaast heb je als aandeelhouder nog tal van andere voordelen:
- Uw spaargeld blijft gedekt: we verkopen niet meer aandelen dan de waarde van het patrimonium (het gemeenschapscentrum dus).
- U kan uw aandeel altijd opnieuw verkopen aan De Okelaar.
- Investeer in een prachtig project, een ethische belegging, en bouw mee aan de transitie van de wereld.
- Krijg een stem in de algemene vergadering.
- Geniet kortingsvoordelen op de activiteiten, huur van zalen, lokalen en gastenkamers van de karaktervolle, ecologische site De Okelaar.
De Okelaar erkende cvso heeft het statuut voor “erkende coöperatieve vennootschap” waardoor een dividend tot 200 euro wordt vrijgesteld van belastingen.
Als je je investering in De Okelaar wil optimaliseren, koop je best tussen de 10 en 20 aandelen (5.000 euro en 10.000 euro).
LETS staat voor Local Exchange and Trading System. Je kan je eigen ‘betaalmiddel’ ontwerpen en gebruiken. Het gaat er om dat we arbeid ruilen, en dat de maatstaf om arbeid te meten enkel en alleen de duurtijd van de arbeid is. Bijna elke arbeid kan in het LETS-systeem gebracht worden: babysitten, boodschappen doen, met de hond wandelen, (ruiten) poetsen, naai- en verstelwerk, reparatiewerk (bv fietsen, elektro,…).
Binnen de Okelaar willen we een LETS-systeem organiseren.
Een repair café bestaat al op verscheidene plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Mensen komen samen met vraag en aanbod om werkelijk van alles te herstellen. Kledij, fietsen en karren, speelgoed, grasmaaiers, computers, auto’s, meubels, huishoudelektro enzovoort.
In de Okelaar willen we een repair-café organiseren.
Er bestaan intensieve en extensieve groendaken. De groendaken in De Okelaar zijn extensief, omdat ze een beperkte opbouwdikte hebben en er enkel sedums en wat grassen op groeien.
Wij hebben gekozen voor groendaken omwille van de biodiversiteit. Om de biodiversiteit nog meer te verhogen, hebben wij op verschillende plaatsen op het dak acaciatakken (robinia pseudoacacia) gemonteerd, zodat daar de substraat laag dikker is en ook andere planten dan sedum meer overlevingskansen hebben.
Wat echt bijzonder is aan ons groendak, en experimenteel, is dat het op een helling van 45° ligt! Dat is zeer uitzonderlijk.
Op dit moment merken we dat de groendaken van wisselende kwaliteit zijn: er zijn goede delen, er zijn zeer slechte delen. Maar ook op de slechte delen zien we dat er nog leven in zit. Een verhaal dat ongetwijfeld vervolgd wordt.
Bij “ecologisch” wordt te eng naar energie-prestaties gekeken: hoe weinig energie zal je toekomstige huis verbruiken? Men vergeet dan te kijken naar hoe veel energie er nu nodig is voor het aanmaken van alle isolerende en energiebesparende materialen die men gebruikt.
Bij “bio-ecologisch” bouwen is het soort materialen ook belangrijk: hoeveel energie is er nodig om ze te maken? Zijn ze hernieuwbaar? Zijn ze schadelijk voor de leefomgeving (afgifte van vluchtige organische stoffen)? Is er recuperatie van bestaande materialen?
Dit zijn de materialen die we zoveel mogelijk vervangen door bio-ecologischere materialen:
- Zo veel mogelijk recuperatie van bestaande materialen: bakstenen, tegels, houten binnendeuren, houten binnentrap, …
- Bij ruwbouw: cement door traskalk, bij gebruik van leemstenen ook ‘leem-lijm’.
- Zo veel mogelijk stalen en betonnen draagbalken door houten balken – voor zover de dimensies van de houten balken niet te extreem worden. Voor de grote overspanningen van het nieuwe dak is er wel degelijk een nieuwe grote stalen nokbalk nodig. Ook voor de grotere overspanningen in de gemeenschappelijke ruimtes waren stalen draagbalken de enige oplossing.
- Betonnen ‘chappe’ door stampleem (o.a. recuperatie van eigen grond uitgegraven voor regenwaterputten) of houten ondervloeren (o.a. ook recuperatie van de vroegere vloeren).
- Vloerisolotie: pur-platen door glasschuimgranulaat.
- Muur- en dakisolatie: pur-schuim of glaswol door 30 cm cellulose-isolatie (op basis van hout).
- Ramen: PVC of staal profielen door hout.
- Stuc: (chemische) kalk door leem of natuurkalk.
- Verwarming via combinatie van zonneboiler, hakhout-vergassingsketel en pellet-ketel voor zowel de verwarming van de ruimtes (vloer- en/of wandverwarming op lage temperatuur) als het sanitair warm water (satelliet-opslagketels voor een grote buffercapaciteit op hoge temperatuur).
Meer informatie over bio-ecologische materialen en bouwprincipes vind je bij NaturePlus en VIBE. Zij publiceerden ook een interessante en compacte “winkelwijzer” samen met middenveldorganisaties als KVLV, Markant en Okra.
Kies je ervoor om in de Okelaar te wonen, dan kies ook voor een zeker sociaal engagement. Dit betekent dat je zo vaak mogelijk aanwezig bent op de kernvergaderingen, dat je af en toe deelneemt aan een activiteit, meehelpt op bouwdagen, enz. We vinden het echter belangrijk dat iedereen voor zichzelf een evenwicht vindt tussen z’n privéleven en z’n leven als lid van de Okelaar. Heb je dus, om welke reden dan ook, even geen behoefte aan “de groep”? Dan kan het gebeuren dat je voor een tijdje wat meer op jezelf bent. We vinden het heel belangrijk dat ook deze keuze gerespecteerd wordt.
In de meeste woningen wordt er gewerkt met vloer- of muurverwarming. Het water voor deze verwarming wordt geproduceerd door een zonneboiler.
Op het C-gebouw komen zonnecollectoren op het dak. Door deze zonnecollectoren wordt water opgewarmd dat in de grote boiler wordt opgeslagen en vandaar via het warmtenet wordt verdeeld naar alle woningen voor verwarming en sanitair warm water.
Welke activiteiten we precies doen, hangt een beetje af van het moment en kan wel eens veranderen. We vinden het in ieder geval belangrijk om regelmatig samen te komen. Enkele vaste waarden daarbij die ondertussen al een tijdje meegaan, zijn:
- De kerngroep (1x/maand). Op deze vergadering worden alle items besproken die voor de hele groep van belang zijn. De onderwerpen kunnen heel divers zijn, van praktisch tot meer inhoudelijk. Bv: hoe richten we de gemeenschappelijke keuken in? Wat mag wel en wat mag niet op de composthoop? Doen we mee aan de Open Samenhuizen Dag? Welke activiteiten willen we organiseren in het gemeenschapscentrum? Enz. Aanwezigheid op de kerngroep is belangrijk om mee te zijn met de algemene gang van zaken.
- De bouwdagen (2x/maand). Elke twee weken wordt er op zaterdag gewerkt op de werf. We ruimen de werf op, zagen hout, knutselen een kippenhok,… M.a.w. kleine jobjes waar je geen professionele bouwvakker voor moet zijn. Hiermee drukken de we kosten van de verbouwing én doen we aan teambuilding. Op de bouwdagen proberen we ook tijd te maken voor ontspannende en groepsbevorderende activiteiten (bv. gezelschapspelletjes).
- Bij een project als de Okelaar komt heel wat bij kijken: de bouwwerken opvolgen, geïnteresseerde kopers rondleiden, de website up-to-date houden, groepsdynamiek bewaren,… Heel wat taken worden opgenomen binnen een werkgroep. Die kan tijdelijk zijn of over een langere periode lopen. Ieder lid van de Okelaar kiest zelf, i.f.v. zijn/haar draagkracht en talenten, bij welke werkgroep hij zich aansluit.
- Andere activiteiten: een fietstocht, een kampvuur, een verjaardagsfeestje,… Naast de “vaste” momenten, doen we als groep regelmatig dingen samen. Ook hier geldt: je sluit aan i.f.v. je eigen agenda en draagkracht.
- Bouwkamp. Elke zomer organiseren we bouwkamp van enkele dagen met en voor alle Okelaars en hun vrienden, kennissen, familie, … Er wordt gewerkt op de werf, samen gekookt en gegeten, we gaan wandelen, kijken een film, … Kortom, een erg groepsbevorderende én productieve tijd samen.
Op de Okelaar lopen op dit moment enkele katten en af en toe een hond rond.
Er zijn momenteel alleen nog maar afspraken i.v.m. honden. Een hond mag nooit vrij in de binnentuin lopen, hij moet m.a.w. steeds aan de lijn. Er is een “uitdoofbeleid” : als je een hond hebt mag je hem – als nieuwe bewoner – meebrengen, maar zodra je hier woont kan je geen nieuwe hond meer nemen.